Κλειδί για την επιτυχία ο μεταπτυχιακός τίτλος!

Κλειδί για την επιτυχία

Κλειδί για την επιτυχία ο μεταπτυχιακός τίτλος!

Oι ξένες γλώσσες είναι γνωστό ότι αποτελούν διαβατήριο για μια καλή θέση στην αγορά εργασίας, όμως τα τελευταία χρόνια απαραίτητος θεωρείται πλέον και ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών.

Κλειδί για την επιτυχίαΌπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποιήθηκε υπό την επιστημονική ευθύνη της αναπληρώτριας καθηγήτριας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Μαρίας Καραμεσίνη για  την επαγγελματική πορεία των αποφοίτων 5 έως 7 χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, το πτυχίο θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ και πλέον <<όχημα>> κοινωνικής ανόδου και ευημερίας αποτελεί ο μεταπτυχιακός τίτλος. Μάλιστα, οι κοινωνικοοικονομικές διαφορές μεταξύ των οικογενειών των νέων αποτυπώνονται πλέον στην πρόσβαση στις μεταπτυχιακές σπουδές.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι απόφοιτοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα υψηλότερο των 30.000 ευρώ έχουν 112% περισσότερες πιθανότητες να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές σπουδές σε σχέση με όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, οι απόφοιτοι με εισόδημα 30.000 ευρώ και άνω έχουν 61% μεγαλύτερες πιθανότητες από εκείνες με εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ. Επίσης, οι πιθανότητες για μεταπτυχιακά αυξάνουν όταν οι φοιτητές είναι επιμελείς, δηλαδή ολοκληρώνουν τις σπουδές τους εγκαίρως, λαμβάνοντας μάλιστα υψηλό βαθμό πτυχίου.

Για παράδειγμα, οι πτυχιούχοι με <<άριστα>> έχουν εξαπλάσιες πιθανότητες να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές έναντι αυτών που έχουν βαθμό πτυχίου <<καλώς>> και διπλάσιες πιθανότητες έναντι αυτών που έχουν βαθμό πτυχίου <<λίαν καλώς>>.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 4,8% των αποφοίτων αρίστευσε με βαθμό πάνω από 8,5%. Η μεγάλη πλειονότητα (68,8%) ολοκλήρωσε τις σπουδές με <<λίαν καλώς>>, δηλαδή με μέσο όρο από 6,5 έως και 8,4. <<Καλώς>>, δηλαδή από 5 έως 6,4, πήρε το 26,4% των αποφοίτων.

Η σχολή με τους περισσότερους αρίστους είναι η Καλών Τεχνών. Το 35,7% των αποφοίτων είχε <<άριστα>> στο πτυχίο. Ακολουθούν οι απόφοιτοι από τμήματα Ψυχολογίας (22%), ενώ δεν βρέθηκε κανείς απόφοιτος Γεωλογίας, Γεωπονικής και Κτηνιατρικής που να έχει λάβει το πτυχίο του με <<άριστα>>.

 

Ποιοι κάνουν μεταπτυχιακά <<Εκρηκτική>> αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για μεταπτυχιακές σπουδές. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, μέσα στην τελευταία πενταετία οι μεταπτυχιακοί φοιτητές αυξήθηκαν κατά 48,5%. Από τους 50.057 το 2002 – 2003, ο αριθμός εκτοξεύθηκε στους 74.301 το ακαδημαϊκό έτος 2006 – 2007. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, <<πρωταθλητές>> στα μεταπτυχιακά αναδεικνύονται οι απόφοιτοι νοσηλευτικής (το 71,2% των αποφοίτων έχουν ολοκληρώσει ή πραγματοποιούν μεταπτυχιακό).

Ακολουθούν οι ψυχολόγοι (66,4%), οι απόφοιτοι των τμημάτων Δασολογίας και Περιβάλλοντος (62,1%) και οι Βιολόγοι (61,2%). Οι κάτοχοι των τίτλων αυτών επιθυμούν να διευρύνουν τα αντικείμενα εργασίας με τα οποία μπορούν να ασχοληθούν ή να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι των <<ανταγωνιστών>> στους για μια θέση στο Δημόσιο.

 

Ποιοι κάνουν μεταπτυχιακά ΤΟ ΕΤΟΣ 2006 – 2007 έκαναν μεταπτυχιακό 74.301 απόφοιτοι από 50.057 το 2002 – 2003, αύξηση 48,5%.

Πρωταθλητές στα μεταπτυχιακά είναι οι απόφοιτοι Νοσηλευτικής και ακολουθούν οι ψυχολόγοι.

Τέσσερις στους 10 απόφοιτους πανεπιστημίων, κυρίως από σχολές με μεγάλη ανεργία, κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές. Οι απόφοιτοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ έχουν 112% περισσότερες πιθανότητες για συνέχιση των σπουδών τους σε σχέση με όσους έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

Οι πτυχιούχοι με άριστα έχουν 6πλάσιες πιθανότητες για μεταπτυχιακά απ’ όσους έχουν βαθμό <<καλώς>>.

Η σχολή με τους περισσότερους άριστους είναι η Καλών Τεχνών. Ακολουθούν Ψυχολογία, Διαιτολογία, Παιδαγωγικά.