LOWER-PROFICIENCY

Ποιο Lower να διαλέξω;

lls-michigan-cambridge-lower-certificates-2022

Η πιστοποίηση γνώσης αγγλικών θεωρείται απαραίτητο προσόν για την εύρεση εργασίας αλλά και επαγγελματικής εξέλιξης. Μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι και καθηγητές καλούνται σήμερα να επιλέξουν ανάμεσα σε μια πληθώρα εξετάσεων, την πιστοποίηση που ταιριάζει κατάλληλα στον εκάστοτε ενδιαφερόμενο. Ποιες είναι όμως οι επιλογές εξετάσεων των υποψηφίων για απόκτηση αναγνωρισμένης Πιστοποίησης αγγλικών επιπέδου Β2.

Παλαιότερες και γνωστότερες πιστοποιήσεις είναι το ECCE και το FCE του Πανεπιστημίου του Michigan και του Cambridge αντίστοιχα. Τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη εξετάζουν τους υποψηφίους στην ακουστική κατανόηση, την παραγωγή γραπτού λόγου, την κατανόηση κειμένων, τη γραμματική και το λεξιλόγιο αλλά και τον προφορικό λόγο. Πρόκειται για δύο εξαιρετικά δημοφιλή πτυχία, εξετάσεις για τα οποία πραγματοποιούνται 2 φορές το χρόνο. Μια από τις βασικές διαφορές τους στις εξετάσεις, είναι ο παράγοντας του χρόνου, καθώς στο ECCE ο χρόνος που δίνεται είναι πιο περιορισμένος. Δείχνει, ωστόσο, να προτιμάται περισσότερο, λόγω του ότι αποτελεί εξέταση ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής.

Δύο φορές το χρόνο διοργανώνονται και οι εξετάσεις του LRN, οι οποίες έπονται χρονικά των ECCE και FCE, και οι οποίες επίσης αξιολογούν τον υποψήφιο τόσο στην κατανόηση όσο και στην παραγωγή, γραπτού και προφορικού λόγου. Πλεονέκτημα αυτής της εξέτασης αποτελεί η βάση η οποία είναι στο 50%, αλλά και η δυνατότητα δωρεάν επανεξέτασης που παρέχει, καθιστώντας τη φιλική προς τον υποψήφιο. Εξίσου προσιτή εξέταση είναι και το NOCN.

Η δυνατότητα διατήρησης των επιτυχημένων parts της εξέτασης για 3 χρόνια, οι ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής τριών απαντήσεων, ο ευέλικτος χρόνος, και η βάση που είναι στο 51%, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους επιλέγεται η συγκεκριμένη πιστοποίηση και παρουσιάζει εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Μια ακόμη δημοφιλής εξέταση που βασίζεται σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής είναι το MSU. Το MSU αποτελεί, κατά κοινή ομολογία, μια πιο βατή και φιλική προς τον υποψήφιο μορφή εξέτασης, κυρίως λόγω της δομής του, αλλά και του χρόνου που δίνεται στους εξεταζόμενους, ο οποίος είναι περισσότερος συγκριτικά με άλλες εξετάσεις. Ένα νέο και ιδιαίτερα καινοτόμο πτυχίο είναι το TIE. Η καινοτομία του έγκειται στο γεγονός ότι σημαντικό μέρος της εξέτασης βασίζεται σε υλικό που έχει επιλεγεί από τον ίδιο τον υποψήφιο και για το οποίο έχει προετοιμαστεί να εξετασθεί τόσο γραπτά όσο και προφορικά.

Μια ακόμα διαφορετική εξέταση είναι αυτή του ESB. Εξετάζει τους υποψηφίους σε όλες τις ικανότητες του λόγου, ακουστικού, γραπτού και προφορικού, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διαμορφώσουν μόνοι τους το χρόνο που θα αφιερώσουν σε κάθε μέρος της γραπτής εξέτασης, καθώς τα θέματα δίνονται όλα μαζί. Σημαντικό του πλεονέκτημα αποτελεί και το pass mark του που είναι το 55%. Το PTE (EDEXCEL), από την άλλη, είναι μια πρωτοποριακή μορφή εξέτασης, διότι εξετάζει και τις 4 δεξιότητες του λόγου (Listening, Reading, Writing, Speaking), αλλά με τρόπο διαφορετικό συγκριτικά με τις υπόλοιπες εξετάσεις. Διαθέτει ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, ερωτήσεις συμπλήρωσης κενών και κατανόησης κειμένου, αλλά και ορθογραφία. Βάση του PTE είναι το 50%.

Μια ακόμα πιστοποίηση που δοκιμάζει τον υποψήφιο μόνο στις ενότητες του Listening και του Reading μέσα από ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, είναι το LTE, το οποίο μάλιστα παρέχει την επιπρόσθετη ευκολία της εξ αποστάσεως εξέτασης με άμεσα αποτελέσματα.

LanguageCert Test of English (LTE) A1-C2 Listening & Reading

Ένα Listening και Reading τεστ ιδανικό για υποψήφιους που βρίσκονται ήδη σε ένα μεσαίο ή υψηλό επίπεδο (B2-C2).

Όλοι οι υποψήφιοι κάνουν το ίδιο τεστ ανεξαρτήτως της γλωσσικής τους επάρκειας και λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό με βάση την απόδοσή τους, κατατάσσοντάς τους στα επίπεδα Α1 έως και C2 του CEFR. Η εξέταση σε εξεταστικό κέντρο είναι διαθέσιμη σε paper based, computer-based μορφή αλλά και ως online εξέταση με ζωντανή τηλεπιτήρηση.

Το computer-based LTE A1-C2 είναι ένα τεστ σχεδιασμένο να προσαρμόζει τη δυσκολία των ερωτήσεων που εμφανίζονται στον υποψήφιο ανάλογα με την απόδοσή του κατά τη διάρκεια του τεστ. Αυτό διασφαλίζει πως όταν το τεστ  LTE A1-C2 γίνεται σε computer-based μορφή μέσω ενός εξεταστικού κέντρου ή online, ο αριθμός των ερωτήσεων και κατά συνέπεια η διάρκεια του τεστ μειώνονται σε σχέση με την διενέργεια του Paper-based. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα με τον τρόπο εξέτασης, τα αποτελέσματα και τα πιστοποιητικά είναι ακριβώς τα ίδια και έχουν την ίδια αναγνώριση.

 

Καινοτομία στον τομέα των εξετάσεων ξένων γλωσσών

Οι LanguageCert Online εξετάσεις με απομακρυσμένη, ζωντανή τηλεπιτήρηση είναι μία νέα υπηρεσία που επιτρέπει στους υποψηφίους να κάνουν την εξέτασή τους οποτεδήποτε (24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, όλο το χρόνο), οπουδήποτε και με έκδοση αποτελεσμάτων σε μόλις 2 εργάσιμες ημέρες. Το μόνο που χρειάζεται ο υποψήφιος είναι έναν υπολογιστή, web κάμερα και αξιόπιστη σύνδεση στο internet. Ένας εκπαιδευμένος επιτηρητής είναι πάντα online για να καθοδηγεί, να υποστηρίζει και να επιβλέπει τον υποψήφιο καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εξέτασης. Η επιτήρηση γίνεται στα αγγλικά. Οι LanguageCert Online εξετάσεις είναι ένας καινοτόμος τρόπος διεξαγωγής εξετάσεων που οδηγεί στην ίδια πιστοποίηση με αυτή που προκύπτει μέσω εξετάσεων σε εξεταστικό κέντρο: ίδια εξέταση, ίδιο πιστοποιητικό, ίδια αναγνώριση.

Ποιοι είναι οι κανόνες αξιολόγησης των Γραπτών Εξετάσεων;

Το τεστ αξιολογεί τις δεξιότητες των υποψηφίων στο Listening και Reading, καθώς και τις γνώσεις τους στην γραμματική και το λεξιλόγιο.

Διάρκεια Εξέτασης:
Paper Based (2 ώρες)

 • Listening 50 λεπτά
 • Reading 70 λεπτά

Computer Based: 60 – 90 λεπτά

 • Listening: 25 λεπτά (περίπου)
 • Reading:  35 λεπτά (περίπου)

Online Exams: 60 – 90 λεπτά

 • Listening: 25 λεπτά (περίπου)
 • Reading:  35 λεπτά (περίπου)

Το τεστ περιλαμβάνει τους ακόλουθους τύπους ασκήσεων:

 • Πολλαπλών επιλογών: οι υποψήφιοι διαβάζουν ένα κείμενο ή ακούνε μία μαγνητοφώνηση και κατόπιν απαντάνε τις ερωτήσεις. Κάθε ερώτηση έχει τρείς επιλογές, μόνο η μία επιλογή είναι σωστή.


Πώς βαθμολογούνται οι γραπτές εξετάσεις;

Στις γραπτές εξετάσεις LTE A1-C2, η βαθμολόγηση ορίζεται βάσει της συνολικής επίδοσης των υποψηφίων στις δύο ενότητες γλωσσικών δεξιοτήτων.

Η τελική βαθμολογία του υποψηφίου δεν είναι αποτέλεσμα του μέσου όρου των βαθμολογιών που επιτεύχθηκαν στα δύο μέρη της εξέτασης (Listening and Reading), ούτε αντιστοιχεί άμεσα και αποκλειστικά στην αναλογία σωστών/λάθος απαντήσεων. Η τελική βαθμολογία υπολογίζεται βάσει του συνόλου των σωστών απαντήσεων και του επιπέδου δυσκολίας των ερωτήσεων που απαντήθηκαν σωστά.

Κάθε υποψήφιος λαμβάνει ένα πιστοποιητικό που αναφέρει τη βαθμολογία που πέτυχε σε καθεμία από τις δυο ενότητες που εξετάστηκε, καθώς και τη συνολική βαθμολογία. Η συνολική βαθμολογία κατατάσσει την επίδοση του υποψηφίου στην αγγλική γλώσσα στα επίπεδα A1 έως C2, όπως αυτά ορίζονται στο CEFR. Μόνο οι υποψήφιοι που δε συγκεντρώνουν την ελάχιστη απαιτούμενη βαθμολογία (μικρότερη από 10 βαθμούς) για την κατάκτηση του επιπέδου Α1, δε  λαμβάνουν πιστοποίηση γλωσσικού επιπέδου.

 

The LTE Scaled Score
Scaled Score CEFR Level
0 – 9 Below A1
10 – 19 A1
20 – 39 A2
40 – 59 B1
60 – 74 B2
75 – 89 C1
90 – 100 C2

 

Μια πιστοποίηση που παρέχεται από το  Υπουργείο Παιδείας είναι το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, ένα διαβαθμισμένο test που δίνει τη δυνατότητα στους υποψηφίους να δοκιμαστούν σε δύο επίπεδα στην ίδια εξέταση. Πιο συγκεκριμένα, η ενότητα Β δίνει τη δυνατότητα χορήγησης πιστοποιητικού επιπέδου Β1 ή Β2 ανάλογα με τη βαθμολογία του υποψηφίου. Αντίστοιχης λογικής είναι και το πτυχίο TOEIC, το οποίο πιστοποιεί, βάσει βαθμολογίας, από τη μέτρια (B1) έως την άριστη (C2) γνώση της αγγλικής γλώσσας.

 

140410068735121380Το  TOEIC® είναι πτυχίο Αγγλικών που αρχικά σχεδιάστηκε το 1979 από το ETS για να αξιολογήσει την ικανότητα επικοινωνίας στα Αγγλικά σε διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές. Οι εξετάσεις TOEIC® είναι ένα τεστ πολλαπλών επιλογών που αξιολογεί το γλωσσικό επίπεδο των υποψηφίων στα Αγγλικά. Το TOEIC® test αποτελεί αναγνωρισμένο πτυχίο γλωσσομάθειας στην Ελλάδα και διεθνώς και πιστοποιεί, ανάλογα με τη βαθμολογία που επιτυγχάνει ο εξεταζόμενος, τη μέτρια (Β1), καλή (Β2), πολύ καλή (C1/Γ1) και άριστη (C2/Γ2) γνώση της Αγγλικής γλώσσας. Αναλυτικά, το TOEIC® αναγνωρίζεται από το ΑΣΕΠ και τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (και μοριοδοτείται), από πολλά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα για εισαγωγή σπουδαστών σε μεταπτυχιακά προγράμματα και από πολλά αγγλόφωνα Πανεπιστήμια για σπουδές στο εξωτερικό.

H εξέταση του TOEIC και του  LTE , ωστόσο, διαφέρει από τις περισσότερες εξετάσεις, κυρίως λόγω του ότι δοκιμάζει τους υποψήφιους μόνο στην κατανόηση προφορικού και γραπτού λόγου (Listening, Reading) μέσα από ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Βασικό του πλεονέκτημα αποτελεί η συχνότητα πραγματοποίησης εξετάσεων, οι οποίες διενεργούνται κάθε βδομάδα, με δικαίωμα συμμετοχής του ίδιου υποψηφίου μία φορά το μήνα.

Τέλος, για κάποιον υποψήφιο ο οποίος επιθυμεί να εξετασθεί εξ αποστάσεως και να έχει άμεσα αποτελέσματα, υπάρχει και η επιλογή του BULATS. Η πρωτοπορία της συγκεκριμένης εξέτασης έγκειται στην προσαρμογή του επιπέδου των ερωτήσεων βάσει των απαντήσεων του εξεταζόμενου, μέχρι τον ακριβή προσδιορισμό του επιπέδου γλωσσομάθειας του εκάστοτε υποψηφίου.

Συμπερασματικά, υπάρχουν πολλοί φορείς που παρέχουν διαφορετικά πτυχία αγγλικών επιπέδου B2, παρέχοντας τη δυνατότητα στους υποψηφίους να βρουν, μέσα από μια πληθώρα επιλογών, την εξέταση που ταιριάζει καλύτερα στις ικανότητες και τις ανάγκες τους. Το σίγουρο είναι ότι, με μία από αυτές τις αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις, μπορούν εύκολα να εξελιχθούν και να ξεχωρίσουν στον επαγγελματικό στίβο.

 

lls-love-english-proficinecy-banner-logo

 

Γιατί να επιλέξετε το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Παπαγιαννοπούλου για προετοιμασία Lower-Proficiency.

1) Είμαστε σαφείς και συγκεκριμένοι. Η διάρκεια κάθε προγράμματος είναι σαφώς καθορισμένη και γνωστή εκ των προτέρων στο σπουδαστή. Για παράδειγμα, ο σπουδαστής γνωρίζει ότι για να φτάσει στην απόκτηση του Lower αρχίζοντας από το μηδέν πρέπει να καλύψει έξι επίπεδα. Επίσης γνωρίζει πόσο διαρκεί το κάθε ένα από αυτά. Υπάρχει συγκεκριμένο ωρολόγιο πρόγραμμα ύλης (syllabus). Τα βιβλία αποτελούν «όχημα» για την υλοποίηση του προγράμματος και όχι «τυφλοσούρτη». Τα προγράμματά μας είναι ρεαλιστικά και λαμβάνουν υπόψη τον περιορισμένο διαθέσιμο χρόνο των ενηλίκων.

2) Φτάνετε στο στόχο σας σε πραγματικά σύντομο χρονικό διάστημα.

 • Βασική επικοινωνία σε 2-3 μήνες.
 • Lower σε 16-18 μήνες αρχίζοντας από το μηδέν.
 • Lower σε 4-5 μήνες αρχίζοντας από επίπεδο upper-intermediate.
 • Proficiency χωρίς πρόσφατο Lower σε 9-13 μήνες.

3) Σας παρέχουμε την ευελιξία που είναι απαραίτητη για έναν ενήλικο. Πολλά εναλλακτικά ωράρια, δυνατότητα εναλλάξ παρακολούθησης και νέα τμήματα όλο το χρόνο. Τα τμήματα είναι αποκλειστικά ενηλίκων.

4) Δεσμευόμαστε εγγράφως για την επίτευξη των κοινών μας στόχων με γραπτή Εγγύηση Χρονοδιαγράμματος και Γραπτή Εγγύηση Σπουδών.

5) Έχουμε αποκλειστική μεθοδολογία (R.A.R.) με άμεσα, εντυπωσιακά αποτελέσματα, ειδικά στον προφορικό λόγο.

6) Επιλέγουμε ή / και δημιουργούμε με προσοχή και μεθοδικότητα το εκπαιδευτικό υλικό μας.

7) Είμαστε καθηγητές Αγγλικής Γλώσσας με 30ετή εμπειρία και πολύπλευρη γνώση του χώρου και του αντικειμένου μας. Σας αντιμετωπίζουμε τίμια, υπεύθυνα και επαγγελματικά.

 • Φροντίζουμε να είναι όλα όπως τα περιμένατε, χωρίς υπαναχωρήσεις και παλινωδίες.
 • Δεν κάνουμε αντιεκπαιδευτικές περικοπές ωρών για μείωση κόστους. Όλες οι ώρες μαθημάτων είναι ώρες πραγματικής διδασκαλίας από καθηγητές υψηλού επιπέδου και όχι απασχόληση του σπουδαστή χωρίς καθηγητή.

8) Το ανθρώπινο δυναμικό των σχολών μας (εκπαιδευτικό και διοικητικό) απαρτίζεται από άτομα με παιδεία, υπεύθυνα και με αγάπη και ζήλο για το αντικείμενό τους, τα οποία συνεργάζονται σε μακροχρόνια βάση με το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Παπαγιαννοπούλου, Παναγούλη 73, στη Λάρισα, αναγνωρίζοντας έμπρακτα ότι αποτελεί ένα σοβαρό επαγγελματικό περιβάλλον.

9) Τα δίδακτρά μας είναι τα πιο οικονομικά που θα μπορούσατε να βρείτε. Γι’ αυτό, σας παρέχουμε Εγγύηση Χαμηλότερης Τιμής (Best Value for Money).

10) Είμαστε γνωστοί και καταξιωμένοι στο χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης.

 • Επιλέγοντας το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Παπαγιαννοπούλου, Παναγούλη 73, στη Λάρισα, εμπιστεύεστε τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών που έχουν ήδη εμπιστευθεί δεκάδες χιλιάδες σπουδαστών.
 • Έχουμε βραβευθεί από το H.A.U., επίσημο διοργανωτή των εξετάσεων Michigan στην Ελλάδα για τη συνεισφορά μας στη διάδοση της Αγγλικής γλώσσας στη χώρα μας.
 • Ο Τύπος έχει αναφερθεί κατ’ επανάληψη στην με θετικά σχόλια στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών Παπαγιαννοπούλου, Παναγούλη 73, στη Λάρισα.
 • Στο πελατολόγιό μας περιλαμβάνονται πολλοί καταξιωμένοι επαγγελματίες, στρατιωτικοί, πιλότοι και επιχειρηματίες της Λάρισας.
 • Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Παπαγιαννοπούλου, Παναγούλη 73, στη Λάρισα είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, και μετά από 35 χρόνια προσφοράς στο χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης, πιστεύουμε ακράδαντα ότι επιλέγοντας το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Παπαγιαννοπούλου, στη Λάρισα κάνετε την καλύτερη επιλογή!