TOEIC

1. Τι είναι το TOEIC;TOEIC

TOEIC είναι τα αρχικά των λέξεων Test Of English for International Communication.

Αρχικά είχε σχεδιαστεί για να ελέγξει την ικανότητα επικοινωνίας στην Αγγλική, των επαγγελματιών που εμπλεκόταν σε διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές. Με τον καιρό το TOEIC αποδείχτηκε ένας πολύ αξιόπιστος τρόπος αξιολόγησης που τελικά υιοθετήθηκε από πολλούς επαγγελματικούς και ακαδημαϊκούς φορείς παγκοσμίως.

Η πλειονότητα των μεγάλων ομίλων του εξωτερικού, καθώς και περίπου 2.000 Ευρωπαϊκές εταιρείες, βασίζονται στο TOEIC® για την εξακρίβωση του επιπέδου του προσωπικού τους.

Μεταξύ άλλων, το TOEIC® χρησιμοποιείται είναι αποδεκτό και από τις ακόλουθες πολυεθνικές εταιρείες: Renault, Ford, BMW, Volkswagen, Deutsche Bank, Nat West, Coca Cola, Procter and Gamble, Esso, BP, Hewlett Packard, Apple.

2. Αναγνωρίζεται TOEIC από το ΑΣΕΠ;

Ναι, αναγνωρίζεται.

Σύμφωνα με πρόσφατες προκηρύξεις θέσεων εργασίας (π.χ. Φ.Ε.Κ.- Τεύχος Προκηρύξεων Α.Σ.Ε.Π.- Αρ. Φύλλου 343) η καλή γνώση της Αγγλικής (παραδοσιακά επίπεδο LOWER) αποδεικνύεται και με το TOEIC βαθμολογίας 505 και άνω.

Σύμφωνα με την ίδια προκήρυξη η πολύ καλή γνώση της Αγγλικής (επίπεδο ADVANCED) αποδεικνύεται και με το TOEIC βαθμολογίας 785 και άνω.

Με άλλα λόγια το TOEIC (505 μόρια) είναι ισότιμο με το FCE (Cambridge), το ECCE (Michigan), τον Κρατικό Τίτλο 1, και το EDEXCEL (επίπεδο καλής γνώσης της Αγγλικής).

3. Πως είναι η δομή της εξέτασης;

Το TOEIC χωρίζεται σε δυο μέρη.

Το Listening (ακουστικό) με 100 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Διαρκεί 45 λεπτά.

Το Reading με 100 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής γραμματικής, λεξιλογίου & επεξεργασίας κειμένου. Διαρκεί 75 λεπτά.

Ο διαγωνιζόμενος ΔΕΝ εξετάζεται ούτε προφορικά, ούτε στην έκθεση όπως γίνεται σε άλλες εξετάσεις που επίσης πιστοποιούν την καλή γνώση της Αγγλικής (LOWER) και την πολύ καλή γνώση της Αγγλικής (ADVANCE). Όλες οι ασκήσεις του τεστ είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ πολλαπλής επιλογής.

4. Είναι αλήθεια ότι οι εξετάσεις δίνονται κάθε εβδομάδα;

Ναι. Σύμφωνα με το site www.hau.gr οι εξετάσεις δίνονται κάθε εβδομάδα στην Αθήνα (με την προϋπόθεση ότι υπάρχει επαρκής αριθμός εξεταζομένων. Οι εξετάσεις στην Θεσσαλονίκη διενεργούνται κάθε δυο εβδομάδες. Ο κάθε υποψήφιος δικαιούται να εξεταστεί μια φορά κάθε 30 ημέρες.

5. Γιατί με συμφέρει η άμεση συμμετοχή μου στις εξετάσεις αν δεν περάσω τη πρώτη φορά;

Πολλοί εξεταζόμενοι κόβονται για ελάχιστους βαθμούς. Η γρήγορη επανεξέταση τους δίνει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, από τη στιγμή που η κύρια προετοιμασία έχει ήδη γίνει και η γνώση δεν έχει ξεχαστεί.

Δεύτερο, οι προκηρύξεις του ΑΣΕΠ «τρέχουν» συνέχεια και οι ενήλικοι υποψήφιοι χρειάζονται τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας άμεσα.

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση καλύπτει επαρκώς αυτή την ανάγκη, δίνοντάς σας την ευκαιρία να αποκτήσεις το πιστοποιητικό σας, χωρίς να περιμένεις τις ημερομηνίες των παραδοσιακών εξετάσεων LOWER και ADVANCED.

Αν δηλαδή δεν περάσεις για ελάχιστα μόρια, μπορείς να το δώσεις σε ένα μήνα ξανά.

6. Μπορώ να πάρω ταυτόχρονα και το ADVANCED με την ίδια εξέταση;

Ναι. Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα καινοτομία, που προσφέρεται μόνο από το TOEIC.

Την ημέρα της εξέτασης ο διαγωνιζόμενος αποκτά την πιστοποίηση της πολύ καλή γνώσης της Αγγλικής (επίπεδο ADVANCED) αν η βαθμολογία του φτάσει το 785.

Η εξέταση είναι κοινή και για αυτούς που στοχεύουν το επίπεδο LOWER (505 βαθμοί) και για αυτόν που στοχεύει το επίπεδο ADVANCED (785 βαθμοί).

7. Άκουσα ότι το TOEIC είναι ευκολότερο από τα άλλα πτυχία γλωσσομάθειας. Είναι αλήθεια;

Όχι. ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΟ!!!

Ο Έλληνας Νομοθέτης συμβουλεύεται ένα επιτελείο από έμπειρους καθηγητές Αγγλικής που δεν κάνουν λάθη σε τέτοια θέματα. Όλα τα διπλώματα έχουν τον ίδιο βαθμό δυσκολίας.

Ο κάτοχος οποιουδήποτε διπλώματος που πιστοποιεί καλή γνώση και την πολύ καλή γνώση της Αγγλικής γνωρίζει την Αγγλική σχεδόν το ίδιο με όλους τους άλλους.

Με άλλα λόγια, για να περάσεις το TOEIC πρέπει να αφιερώσεις την ΙΔΙΑ ποσότητα (ή και περισσότερη) μελέτης, κόπου και χρόνου, που θα αφιέρωνες για την προετοιμασία των άλλων διπλωμάτων.

Το μοναδικό πλεονέκτημα που σού παρέχει το TOEIC είναι η δυνατότητα να δίνεις εξετάσεις κάθε μήνα, στα γραφεία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

Είναι όμως πλεονέκτημα ΜΟΝΟ για τους διαβασμένους. Βγάλε τελείως από το μυαλό σου την ψευδαίσθηση «θα δίνω εξετάσεις αδιάβαστος μέχρι να βρω την τύχη μου».

Δεν θα βρεις τέτοια τύχη ΠΟΤΕ!

8. Άκουσα ότι παίρνεις πτυχίο TOEIC έτσι κι αλλιώς. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Το TOEIC θα σας χορηγηθεί ασχέτως με την βαθμολογία που θα πάρεις. Το πτυχίο σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσληφθείτε σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Το πτυχίο TOEIC είναι αποδεκτό διεθνώς από μεγάλες επιχειρήσεις που ζητούν πιστοποίηση της γνώσης στην Αγγλική. Οι εταιρίες αυτές δεν έχουν τα στάνταρ του ΑΣΕΠ

hau_logo9. Ποιος διενεργεί τις εξετάσεις TOEIC στην Ελλάδα;

Ο εξεταστικός φορέας που οργανώνει το TOEIC στην Ελλάδα είναι η Ελληνοαμερικανική Ένωση (www.hau.gr) (εκπροσωπεί και το Πανεπιστήμιο του Michigan).

10. Θέλω να αποκτήσω το Lower (ή το Advanced) μέσω TOEIC. Πως μπορώ να προετοιμαστώ για τις εξετάσεις;

Επέλεξε το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Παπαγιαννοπούλου στη Λάρισα που αξίζει να εμπιστεφτείς. Οι καθηγητές που θα σε διδάξουν σε εμάς έχουν εμπειρία στη διδασκαλία του TOEIC. Το TOEIC απαιτεί διαφορετική προετοιμασία για να εξοικειωθείς με το στιλ της εξέτασης.